Makuja Suomalainen joulupöytä

Tulosta

Suomalainen joulupöytä

  • yön yli
Joulupöydässä on monenlaista kalaherkkua, rieskaa ja mätiä sekä poronmaksapateeta tarjolla. Kokeile kokkien reseptejä omaan joulupöytääsi.
Arvioi:
3.8 8
Graavattu lohi kastikkeen kera
Graavattu lohi
Sinappikastike ja roseepippurigraavattu lohi
72 erilaista reseptiä tälle ruokalajille Näytä kaikki reseptit

Poronmaksapatee: Huuhtele maksa kylmässä vedessä, laita se kiehuvaan veteen ja keitä kypsäksi.

Kuori ja pilko sipulit ja kuullota ne öljyssä pehmeiksi.

Laita sipulit, maksa ja loput aineet tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Siivilöi massa ja mausta se suolalla.

Poron sisäpaisti ja puolukkahilloa:

Ruskista poronpaisti paistinpannulla ja mausta suolalla. Laita poronpaisti 90-asteiseen uuniin ja anna sisälämmöksi 49 astetta.

Jäähdytä paisti huoneen lämmössä. Pyöritä paisti puolukkajauheessa ja leikkaa paisti tarjoiluastiaan. Tarjoile poro puolukkahillon kanssa.

Poronkieli ja piparjuurikerma: Huuhtele poronkielet vedellä. Laita kielet kylmään veteen kattilaan. Kun vesi alkaa kiehua kuori vaahto, lisää mausteet ja juurekset.

Keitä 2 tuntia ja kuori kielestä nahka pois. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää piparjuuri ja suola. Leikkaa kielet pitkittäin siivuiksi ja kokoa annos esille.

Graavisiika:

Poista siikafileestä vatsarasva ja nypi ruodot. Ripottele siikafileen päälle merisuolaa ja tillin oksat. Laita kelmu päälle anna maustua yön yli. Leikkaa siiasta ohuita siivuja ja laita tarjoiluastiaan.

Graavilohi ja väinönputkiöljy:

Nypi lohifileestä keskiruodot. Ripottele lohifileen päälle merisuolaa ja tillin oksat. Laita kelmu päälle ja anna maustua yön yli.

Laita väinönputki, persilja ja tilkka öljyä tehosekoittimeen ja sekoita noin 2 minuuttia. Lisää loppu öljy ja muut mausteet ja sekoita vielä hetki. Tarkista maku.

Leikkaa lohi ohuiksi siivuksi ja laita tarjoiluastiaan. Kaada väinönputkiöljyä lohen päälle.

Loimulohi:

Nypi lohifileestä ruodot. Aseta lohi loimutuslaudalle, laita kiinnitystapit lohen läpi ja mausta suolalla. Sulata voi ja laita tilli ja suola sulaan voihin. Aseta loimutuslauta noin 60 cm tulesta (riippuu tulen voimakkuudesta).

Kypsennä lohta välillä voilla sivellen noin 1,5 tuntia riippuen lohen paksuudesta. Tarjoile lohi kuumana voisulan kanssa.

Rieskaa mädin ja punasipulihillokkeen kera:

Leikkaa sipuli kuutioksi. Vatkaa smetana vaahdoksi. Tarjoile mäti, sipuli, punasipulihilloke ja smetana rieskan päältä.

Savuhauki:

Poista haukifileestä vatsarasva ja nypi ruodot. Savusta haukifileet kevyesti. Kuori porkkana ja sipuli ja leikkaa ne pieniksi suikaleiksi.

Kiehauta vesi, sokeri, merisuola, katajanmarja, porkkana ja sipuli. Jäähdytä hyvin. Laita haukifileet marinadiliemeen. Anna marinoitua 24 tuntia.

Katajanmarjasiika:

Kuori porkkana ja sipuli. Leikkaa ne pieniksi suikaleiksi. Kiehauta vesi, sokeri, merisuola, katajanmarja, porkkana ja sipuli. Jäähdytä hyvin.

Poista siikafileestä vatsarasva ja nypi ruodot. Laita siikasuikaleet marinadiliemeen. Anna marinoitua 24 tuntia.

Jääkellarilohi:

Nypi fileestä selkäruodot pois tukevilla kalapinseteillä. Valmista suolaliemi kiehauttamalla vesi, suola, sokeri ja mausteet. Jäähdytä liemi.

Pane kala, liemi ja tillinvarret astiaan ja aseta vuoka tai lautanen painon kera päälle.

Tärkeää on, että kala on kokonaan suolavedessä! Pane kala jääkaappiin (mielellään nolla-asteiseen) vähintään 4 päiväksi.

Tarjoa reiluina, vajaan sentin paksuisina viipaleina tumman leivän ja sinappimajoneesin kera.